fbpx

Zanimljivosti o automobilima

DESET najvažnijih stvari koje morate da imate u autu kada krenete na odmor

Nije loše imati na umu nekoliko jednostavnih i korisnih stvari koje vožnju mogu da učine prijatnijom i bezbednijom…

blank
Foto: holiday-lemnos.gr

Imajući u vidu to da se mnogi još uvek spremaju za odlazak na godišnji odmor, u okvirima mogućnosti koje diktira pandemija korona virusa, na putevima ima, a svakako će i biti, povećan broj automobila.

Putovanje tako može da se oduži, pa zato nije loše imati na umu nekoliko jednostavnih i korisnih stvari koje vožnju mogu da učine prijatnijom, bezbednijom i mnogo manje mnogo stresnom.
Upravo zbog toga, ovih 10 stvari poželjno je imati u kolima tokom putovanja, kako bi vam vožnja bila prijatnija i podnošljivija, savetuje Goodyear.

1. Naočare za sunce

Vožnja sa naočarima za sunce je udobnija i bezbednija, pogotovo ako se vozite ka osunčanim krajevima. Zato je dobro da vam uvek budu na dohvat ruke.

2. GPS i mapa puteva

GPS uređaj uključite i pre početka vožnje, kako biste dodatno uštedeli na vremenu putovanja i sprečili mogućnost da se zaputite pogrešnom rutom. Ako koristite (i) kartu puteva, dobro je proučite pre polaska na put

3. Komplet prve pomoći

Naravno da je obavezan u svakom automobilu, zato proverite da li je na odgovarajućem mestu u kolima i da li sadrži sve što treba, u slučaju da bude potrebno dag a upotrebite tokom putovanja.

4. Fluorescentni prsluk

U većini evropskih zemalja deo je obavezne opremi u vozilu, pa ako vam se automobil pokvari, obavezno morate da ga noste po izlasku iz vozila. Vodite računa o tome da bude na vidljivom mestu.

5. Rezervni ključevi

Nosite ih u džepu. Nećete biti ni prvi, ni poslednji vozač koji je ostavio svoje ključeve u automobilu koji se automatski zaključao. Rezervni ključ u džepu može da spasi vaše putovanje i uštedi vam mnogo nerava tokom odmora.

6. Novčanik sa gotovinom, karticama i dokumentima

Uvek treba da je uz vas. Tako ćete sve vreme imati uz sebe novac i dokumenta, i moći brzo da regujete kada treba nešto da se plati, putarina na primer, ili kada vam ovlašćeno lice zatraži dokumenta.

7. Fotoaparat/kamera

Svi smo se našli u situaciji u kojoj smo poželeli nešto da fotografišemo, a fotoaparat nam nije bio pri ruci. Naravno, savremeni pametni telefoni ovo dosta olakšavaju, a kameru nije loše imatni ni zbog određenih nepredvidivih situacija u saobraćaju.

8. Piće

Unapred pripremite odgovarajuće piće, bezalkoholno naravno, koje će vam se uvek naći pri ruci kada je potrebno osveženje, a to dosta doprinosi boljoj koncentraciji u vožnji.

9. Muzika

Slušanje radija na dugim putovanjima može biti problem zbog mešanja različitih stanica i frekvencija, naročito ako prelazite državne granice. Da biste to izbegli, unapred pripremite omiljenu muziku za uživajte tokom duže vožnje.

10. Kesa za odlaganje smeća

Jedna od stvari koja se često zaboravlja na dužim putovanjimaje kesa za odlaganje đubreta koje napravimo, a koja tokom dužeg putovanja može biti veoma korisna.

Izvor: Telegraf.rs