fbpx

Zanimljivosti o automobilima

DeLorean se vratio! Pogledajte kako izgleda fabrika DeLorena (VIDEO)

Nakon neslavnog kraha kompanije holivudski hit je DeLorean učinio svetski slavnim, a sada je postao i besmrtan. DeLorean se vratio!

blank
Foto: Screenshot YouTube

Zahvaljujući filmskoj franšizi Povratak u budućnost ovaj auto je stekao svetsku slavu, a i danas se smatra jednim od najprepoznatljivijih i najposebnijih automobila milenijuma. Neverovatno za automobil koji nije imao čime da se pohvali, ali i automobil koji je startovao uz brojne probleme.

Kako podseća Index.hr, priča počinje i pre 1975. godine, kad je John Zachary DeLorean nakon rada na modelima kao što su Pontiac GTO i Firebird osnovao DeLorean Motor Company. Tri godine kasnije s radom započinje fabrika u Dunmurryju u Belfastu. I odmah su krenuli problemi s finansijama, kojima je kumovala na kraju veoma loša prodaja. Kao prelomni trenutak stiže 1982. godina, kad je John DeLorean optužen za učestvovanje u krijumčarenju droge. Oslobođen je, ali DMC je okaljan i jednostavno je morao da stane s radom.

Ako premotamo nekoliko decenija unapred, dolazimo do Stephena Wynnea koji je DMC reinkarnisao sedištem u Humbleu u Teksasu. Proizvodnja još čeka, ali fabrika je spremna. Prvi poset u istoriji fabrike je zabeležen kamerom i objavljen na YouTube kanalu Petersen Automotive Museuma.

Fabrika površine oko 3700 kvadratnih metara je spremna za start proizvodnje, a trenutno se čeka zadovoljenje zakonskih pretpostavki za proizvodnju maloserijskih automobila. Trenutno radi kao servisni centar u kome se odjednom može obrađivati do 50 automobila, bilo po pitanju servisa ili celokupne obnove. A sudeći po zalihama, delova ne nedostaje. Uostalom, DMC dnevno šalje i do 40 paketa delova širom sveta.

Fabrika je nastala preseljenjem pogona iz Belfasta, a raspolaže ogromnim skladištem s oko četiri miliona delova. Wynne je fabriku kupio još 1995. godine sa svom proizvodnom opremom i postojećim delovima. Wynne otkriva da se DMC-12 sastoji od 2850 komponenti, a fabrika raspolaže s oko 80% potrebnih elemenata. Među njima je i oko 1000 slavnih vrata „gullwing“, navodno najskupljeg elementa na celom automobilu.

Wynne planira da pokrene tri proizvodne linije. Prva je za proizvodnju karoserije, druga će proizvoditi šasiju, a na trećoj će se automobil sklapati.

Izvor: Index.hr