fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Daymak Spiritus je najbrži trotočkaš na svetu

Kanadska kompanija Daymak je proizvođač najbržeg vozila s tri točka na svetu.

blank
Foto: Daymak

Reč je o modelu Spiritus koji ima solarne panele za punjenje, sistem regeneracije energije, a puni se pomoću bežičnog punjača.

Daymak razvija ovo vozilo već neko vreme, o njemu se pričalo i prošle godine, a sada je usledilo zvanično predstavljanje na Univerzitetu York u Torontu.

„Ovaj automobil je poput sna u nastajanju, presrećan sam što ga mogu pokazati. Reč je o veoma uzbudljivom prvom prototipu koji je spreman za put, a trenutno je pet primeraka u fazi proizvodnje. Mi širimo Daymak tim da bismo došli na novi nivo“, proučio je Aldo Baiocchi, predsednik kompanije Daymak.

Spiritus će biti ponuđen u dve verzije, a to su Spiritus deluxe i Spiritus Ulltimate. Osnovna verzija će moći da postigne brzinu od 137 km/h, a njen domet će iznositi do 290 km/h. Maksimalna brzina naprednije verzije će iznositi 209 km/h, a domet 482 km. Do „stotke“ će stizati za oko 2 sekunde. Obe verzije će biti opremljene Ionix Pro litijum-jonskom baterijom sa AI tehnologijom.

Deluxe verzija Spiritusa će koštati 19.995 dolara. Cilj je proizvesti 50.000 primeraka Spiritusa u narednim godinama, a kompanija Daymak radi i na nacrtima postrojenja. Trotočkaš na tržište stiže 2023. godine, a već je naručeno 25.000 primeraka.

Izvor: Klix.ba