fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li znate kako su se talibani dočepali Toyota?

U Toyoti nisu srećni kada na snimcima vide pripadnike nedemokratskih pokreta kako voze njihove automobile. S jedne strane to govori o izdržljivosti pick-upova i terenaca te marke, a s druge uz to uvek ide i negativna promocija. Pobednički ulazak talibana u avganistanski glavni grad Kabul je opet prošao s galerijom raznih Toyota, pick-upova poput Hiluxa, ili terenaca, Land Cruisera…

blank
Foto: Screenshot Youtube

Kako su se talibani dočepali Toyota kad u Avganistanu nema nijednog predstavništva i salona, a japanska marka sigurno ne prodaje vozila u nepristupačnim planinskim vrletima gde su se gerilci ulogorili?

Ovo je jedan zanimljiv primer iz istorije, podseća Revija HAK. Kada su talibani zauzeli Kabul 1996. godine, paradirali su s Toyotinim pick-upovima, koji su krijumčareni preko Pakistana. New York Times je opisao tu prevaru vrednu milijardu dolara koja je uključivala korumpirane uvoznike u Pakistanu. Oni su u hiljadama primeraka naručivali pick-upove iz Dubaija i Kuvajta, a tokom tranzita kroz Avganistan ih izgubili jer su „pali s kamiona“ prevoznika. Naravno, to je bio izgovor, ali vozila su isporučena talibanima. Bio je to unosan posao koji je Talibanima omogućio kupovinu kvalitetnih kamioneta, pa nije ni čudo što nikada nisu prestali da ih voze.

Zbog ovakvih događaja Toyota od vlasnika novog Land Cruisera traži da svoje vozilo ne prodaju i ne izvoze godinu dana nakon kupovine.

Izvor: Revijahak.hr