fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

Kod novih automobila nema rokova, a ako imate vozilo koje je proizvedeno osamdesetih ili početkom devedesetih – proverite.

blank
Foto: en.wikipedia.org

U bezbednosnoj opremi automobila, vazdušni jastuci su jedan od ključnih stavki, piše portal B92.

Do sada su na sačuvali desetine hiljada vozača, suvozača i putnika i svima bi trebalo da bude u interesu da funkcioniše. Da li vazdušni jastuci imaju rok trajanja?

Kada su proizvođači automobila počeli da ugrađuju vazdušne jastuke, pre četrdesetak godina, rok trajanja je bio jasno definisan.

Uglavnom bi to bilo 10 ili 15 godina. Ipak, proizvođači poput Honde ranih 1990-ih savetovali su proveru vazdušnih jastuka svakih 10 godina.

U Mercedesu su, pak, zaključili da će vazdušni jastuci koje su proizveli posle 1992. godine trajati ceo životni vek automobila. Napredak u tehnologiji modula vazdušnih jastuka obezbeđuje doživotnu, funkcionalnu pouzdanost vazdušnih jastuka.

Vazdušni jastuk se dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahteva previše provere niti popravke. Ovo su dobre vesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju vazdušne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova vazdušnih jastuka.

Redovna provera vazdušnih jastuka koje imate u svom vozilu se preporučuje ako zasija njihova lampica na kontrolnoj tabli vašeg automobila. Kada startujete automobil, trebalo bi da vidite kako se lampica za vazdušni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvetli ili lampica svetli duže vreme, trebalo bi da posetite kvalifikovanog mehaničara.

Izvor: B92.net