fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li struja može da vas ‘udari’ dok punite električni automobil? (VIDEO)

Električni automobili su testirani na sve moguće načine i zato je mogućnost udara struje minimalna tokom normalnog korišćenja. Ali kada punite svoj automobil preko neuzemljene utičnice, stvari i dalje mogu poći po zlu.

blank
Foto: Screenshot YouTube

Punjenje električnog automobila je sigurno, smatra Nemac Stefan Moeller. Čovek dobro poznaje električne automobile, jer je direktor firme za iznajmljivanje električnih automobila Nextmove iz Arnstadta, piše Revija HAK. Šok je bio tim veći kada je iznenada i neočekivano osetio strujni udar dok je ukrcavao prtljag u svoj Hyundai Ioniq 5 na odmoru u Hrvatskoj. Moeller je ostao nepovređen, ali je odmah išao da proveri kako je to moglo da se dogodi. Ispostavilo se da se auto punio preko uobičajene kućne utičnice, ali utičnica nije bila uzemljena. Nije nosio ni cipele s gumenim đonom te je i dodirnuo metalni deo automobila. Ako se sva ova četiri stanja spoje (i tek tada), moguć je strujni udar.

Udari mogu da budu potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju opasnim za odrasle, a od 25 volti za decu. Pod određenim okolnostima, električni automobili mogu da izazovu opasne električne udare do 150 volti. Električne nesreće između ostalog mogu dovesti do srčanih aritmija. Međutim, postoje i razlike između modela automobila i vrsta korišćenih kablova neki su dizajnirani da spreče opasno punjenje. Stefan Moeller je nakon svog incidenta u Hrvatskoj sproveo temeljitu istragu i rezultat je sažeo u obliku nekoliko saveta o punjenju u videu na YouTubeu. U svakom slučaju, najsigurnije je struju puniti na zvaničnim punionicama za električne automobile.

Izvor: Revijahak.hr