fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li je moguće smanjiti potrošnju goriva uz mala ulaganja? (VIDEO)

Autori emisije „Fifth Gear“ odlučili su da daju odgovor na pitanje „da li uz malao ulaganja možete da smanjite potrošnju govora”?

blank
Foto: Screenshot Youtube

Odgovor je neočekivan, piše „Index.hr“.

Brojni su saveti kako smanjiti potrošnju goriva, ali u praksi malo toga funkcioniše. Odabir tzv. „eko“ guma navodno obara potrošnju goriva za do 5%, a brojni proizvođači reklamiraju kojekakve dodatke koji bi mogli oboriti potrošnju goriva.

Praksa je drugačija. Bez obzira na godište automobila sasvim je jasno da je presudan faktor u potrošnji goriva stil vožnje. Potom je tu tehnička ispravnost vozila i svakako obraćanje pažnje na naizgled nebitne stvari kao što su pritisak vazduha u gumama ili beskorisna vožnja sa „gepektregerom“.

Momci iz „Fifth Geara“ za primer su uzeli stari VW Polo i odvezli ga na testni poligon. Nakon što su zabeležili doseg sa jednim galonom goriva usledio je „eko tuning“ sa novim gumama, olakšanjima i modifikacijom kontrolnog modula motora. Ako se pitate jesu li se nemala ulaganja isplatila pogledajte video, rezultat bi vas mogao iznenaditi.

Izvor: Index.hr