fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li je dozvoljeno sa automobila ukloniti logo proizvođača?

Uklanjanje amblema proizvođača s vozila je praksa koja je popularna među automobilskim entuzijastima i nije retka pojava. Pa, da li je to dozvoljena ili je pak kažnjiva radnja?

blank
Foto: autorepublika.com

Nedavno je u Austriji oglobljen jedan vozač jer saobraćajac nije mogao da pronađe logo marke “Smart” na vozilu, pa je stanovnik Beča bio kažnjen novčanim iznosom od 60 evra, ili pak poludnevnim pritvorom. O tom događaju su pisali lokalni mediji tokom 2018. godine, a ostalo je otvoreno pitanje u smislu da li je policija imala zakonski osnov za kažnjavanje po ovom pitanju?

Prema navodima austrijskog pandana Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji se tamo naziva Akt o motornim vozilima, proizilazi da je kažnjivo ukoliko saobraćajac utvrdi da je „logo proizvođača nepotpuno vidljiv, nije jasno čitljiv ili je nepouzdano pričvršćen“. Lako je zaključiti onda da je policajac bio u pravu kada je prijavio vozača nadležnom sudu za prekršaje, jer nije mogao jednostavno da identifikuje vozilo, što bi moglo biti važno u slučaju da je taj automobil potrebno opisati.

Ali, onda se pažljivo oko pravnog savetnika spušta na druge odredbe pomenutog zakonskog akta gde se navodi da je mandatorno da na vozilu budu istaknuti broj motora, šasije i naziv proizvođača. Dakle, ako vozač može da dokaže da negde na vozilu stoji amblem konstruktora, problema ne bi smelo da bude, odnosno u tom slučaju je, u zemlji gde funkcioniše pravni sistem, je moguće dokazati da zakon nije povređen.

Naši sudovi bi se, prema ličnom iskustvu i sa pozicije sile, rukovodili time šta je zakonodavac hteo da kaže nekom odredbom, umesto što bi im zvezda vodilja bila ono što je zaista i rekao kroz pravni okvir.

Sud iz Donje Austrije je 2014. godine u sličnoj situaciji presudio da vozač nije kriv, iako nigde na spoljašnosti nije bilo lako uočljivog, fabrički postavljenog amblema, ali tamo gde je naznačen, i to u vidu nalepnice, a to je na šoferšajbni i bočnim prozorima, bio je jasno čitljiv, video se u celosti i pedantno je bio zalepljen.

Međutim, kada i ako sud presudi da je prestup načinjen, odgovornost je uvek i po pravilu na vozaču, a nikada na dileru ili serviserima koji po narudžbini uklanjaju oznake. Oni nikako ne mogu biti izvedeni pred sud.

Molimo morona i ostale pravne stručnjake s portala, da nam u komentarima pojasne kako po ovom pitanju stojimo u Republici Srbiji.

Izvor: autorepublika.com