fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li i koliko često treba prati podvozje automobila?

Automobil je neophodno redovno prati iz razumljivih razloga. Međutim, koliko često treba da perete podvozje?

blank
Foto: autorepublika.com

U Mercedes-Benzu znaju koliko je važno prati i teško dostižna mesta na automobilu. Iz tog razloga je u luksuzni GLS-u za 2020. implementirana funkcija „pranja automobila“. Kada vozač odabere ovaj režim, podesivi sistem ogibljenja podiže karoseriju u najviši položaj, tako da donji deo automobila postaje lakše dostupan za pranje. Režim „pranja automobila“ takođe automatski zatvara prozore i panoramski krov, uvlači bočne retrovizore, isključuje brisače sa senzorom kiše i usmerava kameru tako da vozač može lakše da vodi vozilo kroz automatizovanu perionicu. Prilikom izlaska, Mercedes automatski isključuje režim „pranja automobila“. Sjajno, zar ne?

Prati ili ne prati, pitanje je sad?

Sasvim je jasno da ne vozimo svi luksuzne Mercedese, ali je i dalje potrebno da podvozje održavamo čistim koliko je to moguće. Pranje automobila samo radi dobrog izleda verovatno nije dovoljno. Zapravo, pored redovnog pranja automobila treba da temeljno operete podvozje, bar jednom u 3-4 meseca, a čak i češće ukoliko ste ljubitelj terenske vožnje.

Neki smatraju da ovu praksu treba sprovoditi još češće, posebno ukoliko se vozi u oblastima gde se putevi posipaju solju. Preporuka je da se u ovom slučaju pranje obavi što pre nakon vožnje, da so ne bi ostajala predugo na automobilu, jer što je duže na karoseriji, duže i agresivnije će reagovati kreirajući koroziju. Isto važi za ljude koji stanuju u priobalnim oblastima. Vazduh koji nosi so iz mora i okeana će dugoročno imati isti efekat kao i so na putevima.

Pranje u stilu „uradi sam“

Ukoliko preferirate da pranje podvozja odradite kod kuće a ne u perionici, dobar savet je da investirate u brizgaljku pod pritiskom i dobar deterdžent za odmašćivanje. Uz pomoć snažnog vodenog mlaza, lako možete dopreti do mesta koja su teško dostupna rukama. Deterdžent će osigurati da se skine sva prisutna prljavština.

Dodatni saveti:

  • po mogućnosti podignite vozilo, naravno osiguravajući da ono ostane stabilno
  • skinite točkove radi boljeg pristupa
  • proverite kočnice i kočna creva
  • lubrikanti poput WD-40 mogu pomoći zaštiti čistih površina
  • ne koristite proizvode poput gumiranog zaštitnog sloja dok automobil nije u potpunosti suv

Da li možemo očekivati da sistem poput Mercedesovog vidimo i na drugim novim automobilima u budućnosti? Teško, ali u međuvremenu, imajte na umu da pranje podvozja zahteva tek nekoliko dodatnih minuta a rezultat je više nego vredan truda.

Izvor: autorepublika.com