fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li često vozite na preniskim obrtajima?

Stariji vozači će vam na osnovu svog iskustva reći da su najbolji recept za nisku potrošnju goriva – niski obrtaji motora.

blank
Foto: BigTunaOnline/Shutterstock

Ali, da li ovaj savet važi i danas?

Vremena se menjaju

Ono što je bilo aktuelno godinama unazad ne mora biti i dalje, piše sajt Automobili.ba. Pogotovo jer u automobilskoj industriji postoji tehnološki napredak.

Pri niskim obrtajima motor nije štedljiviji

Kada motor najmanje troši? Kad se najmanje umori. A motor se umori ne samo kad ga naterate u crveno polja obrtomera, već i kad jedva radi – i umesto da ubrza, počne da trza kada pritisnete gas.

Prateći ovaj put, nije teško zaključiti da je motor najmanje umoran u području optimalnog raspona obrtaja.

To znači da je najveća efikasnost:

• 1.750 – 2.500 o/min za dizel,

• preko 3000 o/min za atmosferske benzince,

• 2.000 – 3.000 o/min za benzince sa kompresorom.

Klipovi ne vole niske obrtaje. Kada vozač vozi 40 km /h u petom stepenu prenosa, ne samo da ne štedi gorivo, već se čak izlaže ogromnim troškovima.

„Ubijanje“ motora ispod bezbedne vrednosti rotacije negativno utiče na radne elemente motora i pogonskog sklopa. Na primer, mali broj obrtaja znači brže trošenje klipnih prstenova ili oštećenje samih klipova, a popravka se može meriti stotinama evra.

Prenizak broj obrtaja će rastegnuti lanac i oštetiti plivajući zamajac

I drugi delovi pogonskog sklopa su u opasnosti. Pogonski lanac, na primer, ne voli niske obrtaje. Lanci koji se danas koriste mnogo su tanji, pa se brže rastežu i mogu se čak i prekinuti.

Međutim, niski obrtaji su smrtonosni i za plivajući zamajac, koji je danas praktično standard ne samo u dizelašima, već i u benzinskim automobilima.

Prigušivač pri niskim obrtajima prima ogromnu dozu torzionih vibracija. Zbog toga mu se životni vek drastično skraćuje. Plivajući zamajac zato, umesto da izdrži 200 ili 300 hiljada kilometara, može zahtevati zamenu već nakon 50 ili 60 hiljada kilometara.

Izvor: B92.net / Automobili.ba