fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Da li će se uvesti zakonska obaveza ugradnje sistema protiv pijanih vozača?

Elektrifikacija i bezbednost su dva prioriteta autoindustrije u bliskoj budućnosti.

blank
Foto: autoblog.rs

A kad je Amerika u pitanju, Bajdena čeka još jedan potpis kojim bi milijarde dolara otišle u smeru podsticanja električnih vozila.

Međutim, nova zakonska regulativa o okviru infrastrukturnog paketa nije isključivo vezana za elektrifikaciju kad je u pitanju autoindustrija. Kako ističe The Washington Post, predlog zakona ide u smeru smanjenja učestalosti vožnje pod uticajem alkohola. Na američkim putevima alkohol je uzrok trećine saobraćajnih nesreća s najtežim posledicama. Kako prenosi Index.hr, osiguravajući institut za drumsku bezbednost (IIHS) procenjuje da bi nove tehnologije namenjene sprečavanju vožnje pod uticajem alkohola mogle godišnje da spasu 9400 ljudskih života, i to samo na američkim putevima.

Upravo zato zakon kaže da „napredni sistem s tehnologijom detekcije alkohola mora da bude deo standardne opreme u svim novim putničkim motornim vozilima“.

A ti novi sistemi će biti pasivni i samo će nadzirati ponašanje vozača u saobraćaju i na osnovu toga procenjivati sposobnost vozača za vožnju. Ostaje mogućnost i da mogu da detektuju količinu alkohola u krvi. Ako sistem detektuje po pitanju konzumacije alkohola sumnjivog vozača, ograničiće mogućnost upravljanja automobilom.

Poznato je i kada bi ta odluka trebalo da stupi na snagu. Proizvođačima automobila će se dati tri godine vremena za privikavanje. Pritom se ostavlja prostor i da se sprovođenje zakona odloži za sledeću deceniju. U svakom slučaju, najraniji rok za implementaciju zakona je 2026. godina.

Kada je u pitanju Evropa, za sada još uvek nema konkretnog predloga koji bi dobio zakonski okvir. Trenutno se radi na tehnologijama koje mogu detektovati vozača pod uticajem alkohola ili nekih drugih opijata, i to snimanjem zenice oka te praćenjem gestova i načina upravljanja vozilom. Međutim, realno je očekivati da uz obilje opreme koje su automobili dobili poslednjih godina dobiju i sistem koji bi sprečavao upravljanje vozilom pod uticajem alkohola.

Izvor: Index.hr