fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Coca-Cola umesto ulja – evo koliko je motor izdržao? (VIDEO)

Youtuberi su radi klikova sproveli “eksperiment”, čiji je kraj bilo lako predvideti: umesto ulja su u motor nasuli colu i proverili koliko će dugo raditi na takvom “mazivu”.

blank
Foto: Screenshot Youtube
  • Coca Cola izvrsno deluje kao sredstvo za uklanjanje rđe, ali njena podmazujuća svojstva su prilično loša
  • Stariji motori nemaju previše velike potrebe za uljem – u novijem automobilu takav bi eksperiment mogao završiti puno brže
  • Youtuberi su uništili sve traženiji oldtimer

Tehničke primene Coca Cole su dobro poznate. Popularno piće u svom sastavu sadrži fosfornu kiselinu, što ga čini savršenim kao sredstvo za uklanjanje rđe i sredstvo za uklanjanje teških nečistoća. Ali koristiti Colu umesto motornog ulja? To već neće dobro završiti!

Namerno su uništili Opel

Naravno, i youtuberi su vrlo dobro znali da zamena motornog ulja Coca Colom neće dobro završiti – ali očito su im pregledi na YouTubeu bili važniji!

Nažalost, za svoj eksperiment su odabrali automobil kojeg bi mnogi ljubitelji automobila rado želeli videti u svojim garažama: Opel Manta sa prelaza 1980-ih, sa ne baš dinamičnim 1,9 CIH motorom ispod haube. Opel je nekada bio poznat po natprosečno izdržljivoj mehanici. Nije ostalo puno takvih automobila! Šta im je falilo da za ovaj experiment odaberu neku staru Ladu?

Coca-Cola umesto ulja

Iz motora su ispustili ulje, a na njegovo mesto su ulili 4 litre Coca Cole, a potom su sa štopericom u ruci, počeli “spaljivati” Opel Mantu. Motor se normalno pokrenuo, dok se ni lampica za nizak pritisak ulja nije odmah upalila, što nije ni čudo jer je reč o starom već dotrajalom motoru koji nema preterane zahteve u pogledu kvaliteta ulja. Pored ovoga, nije ni tako jednostavno isprazniti svo ulje iz motora.

Međutim, nakon 3 minuta su se pojavili prvi problemi. Motor je stao sa radom, međutim bilo ga je moguće ponovo pokrenuti, ali nije trebalo dugo čekati do kraja ovog experimenta. Nakon 6 minutnog testa oblaci dima “karameliziranog mirisa” su počeli izlaziti ispod haube i motor se zaustavio.

Izvor: automobili.ba