fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Chevrolet kamioni koji su postali globalni brendovi

Chevrolet je uhvatio duh Amerike u 20. veku svojim motom – naporan rad, dobra zabava, a verovatno nijedan Chevrolet ne predstavlja ovaj duh bolje od Chevy kamiona.

blank
Foto: Volo Auto Museum

Tokom proteklih decenija, Chevrolet je proizveo neverovatan izbor kamiona za privatne i poslovne klijente. Sledi 10 primera vrednih pažnje iz proteklih decenije.

Chevrolet 490 (1918. godina), lako dostavno vozilo „Cowl Chassis“ nosivosti pola tone

Dva četvorocilindrična modela su obeležila Chevrolet-ov ulazak na tržište kamiona u januaru 1918. godine. Oba modela su primeri prednjeg dela i šasije kamiona koji su izašli iz fabrike samo sa prednjom metalnom konstrukcijom. U to vreme je bilo uobičajeno da kupac sam nabavlja drvenu kabinu i prikolicu ili konstrukciju kamioneta koja odgovara njegovim potrebama.

Chevrolet dostavno vozilo (1925. godina),nosivosti pola tone – Brazil

Prvi Chevrolet kamion sklopljen u Brazilu 1925. godine bio je opremljen lokalno proizvedenom karoserijom. Brazil je u to vreme imao jednu od najbrže rastućih ekonomija na svetu i trebalo je malo više od godine da GM-ova brazilska ispostava ostvari prodaju prvih 25,000 vozila. Potom su sledili milioni.

Danas je Brazil drugo najveće tržište Chevrolet-a na svetu. Samo u SAD se proda više automobila i kamiona svake godine.

Chevrolet pikap (1937. godina), nosivosti pola tone

Sredinom tridesetih, kada je počeo oporavak američke privrede od velike depresije, Chevrolet se izborio za vodeći položaj na oživljenom tržištu kamiona sa nekim od najsnažnijih, najinovativnijih i najmodernijih modela proizvedenim do tad.

Chevrolet pikap (1947. godina), nosivosti pola tone, naprednog dizajna

Početkom 1947. godine, Chevrolet je uveo svoje kamione naprednog dizajna, prva kompletno redizajnirana GM-ova vozila koja su se pojavila nakon drugog svetskog rata. Vlasnici starijih modela pikapa zahtevali su prostranije, udobnije kabine poboljšane vidljivosti i sa širim odeljkom za teret.

Danas su starinski modeli naprednog dizajna omiljeni među kolekcionarima, hotroderima i “prepravljačima”. Klasičan izgled oživljen je u izvedbi Chevrolet SSR roadstera iz perioda od 2003. do 2006. godine, a, u skorije vreme, na kompaktnom HHR SUV krosoveru.

Chevrolet Cameo Pickup (1955. godina)

Smelo savremen stil dao je potpuno novim “radnim” kamionima, koje je Chevrolet uveo sredinom 1955. godine svež i savremen izgled. Pod haubom, novi Chevrolet „small-block“ V-8 motor koji je 1955. godine izazvao veliko komešanje, je 1955. godine bio prisutan kao opcija na mnogim novim modelima kamiona brenda.

Chevrolet El Camino putnički pikap (1959. godina)

Originalni El Camino za 1959. godinu kombinovao je dramatično orebren stil Chevrolet automobila tog perioda sa praktičnošću pikapova nosivosti pola tone. Nakon 1960. El Camino je imao trogodišnji prekid.

Chevrolet C-10 pikap sa CST paketom (1967. godina)

Bio je dovoljan samo jedan pogled na bilo koji od 35 Chevrolet C/K modela za 1967. godinu da bi se ustanovilo da su Chevy kamioni te godine dobili novi izgled. Eksterijerni profil, koji je karakterisao Chevrolet C/K modele do 1972. godine, posedovao je kabinu niže siluete i velike zaobljene otvore točkova. Nova šasija je napred i pozadi imala amortizere sa oprugama.

Chevrolet Suburban sa Super Cheyenne paketom (1973. godina)

Suburban za 1973. godinu odlikovao se novom prostranijom karoserijom sa 4 vrata, koja je zamenila 3-vratni stil koji je bio u proizvodnji od 1967 do 1972. Mogao je da prevozi do devet putnika i bio je veći, duži i jači nego bilo koji automobilski karavan. Novi Cheyenne Super opcioni paket dodao je novi luksuz i udobnost, dok je 350-cid (5.7L) small-block V-8 motor bio standardan deo opreme.

Silverado 1500 pikap produžene kabine (1999. godina)

Chevrolet pikapovi pune veličine za 1999. godinu bili su prvi koji su poneli naziv Silverado. Bili su rezultat najitenzivnije inicijative razvoja vozila koju je američka auto-industrija do tada videla.

Stil novog Silverado pikapa dodatno je definisao zategnute liije koje su tako uspešno karakterisale prethodnu C/K seriiju Chevrolet kamiona iz perioda od 1988 do 1999. godine. U unutrašnjosti su bile na raspolaganju sve crte udobnosti i luksuza koje je nametalo rastuće tržište lične upotrebe.

Colorado globalni pikap (2013. godina)

Chevrolet novi globalni pikap srednje veličine predstavlja istorijski proširenje Chevrolet globalne proizvodne linije, kao i ponovni početak prodaje u kaminonetskom segmentu Chevrole-ta.

Razvijena pod palicom tima iz GM do Brasil, početna verzija globalnog modela Colorado ušla je u proizvodnju na Tajlandu gde je i zvanično je lansirana na tržište 14. novembra 2011. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *