fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Čelnik Continentala očekuje drastične posledice pandemije za automobilski sektor

Čelnik nemačkog proizvođača autodelova Continentala očekuje drastične posledice za čitavu automobilsku industriju ukoliko potražnja za automobilima ostane slaba zbog pandemije koronavirusa.

blank
Foto: Pluton Logistics

Automobilska industrija, ključna za najveću evropsku ekonomiju, suočena je sa talasom bankrota u narednim mesecima zbog najteže tržišne krize od 1930. godine, upozorio je čelnik Continentala Elmar Degenhart u intervju novinskoj agenciji Dpa.

Prodaja automobila oštro je pala usled pandemije, što je rezultiralo nagomilanjem vozila u skladištima proizvođača i otkazivanjem narudžbi dobavljača.

Za dobavljača delova poput Continentala, drugi kvartal verovatno će biti ekonomski najteži u posleratnom periodu, rekao je Degenhart.

Šta više, obim krize je daleko veći nego što smo doživeli tokom 2009. godine, rekao je on, ukazujući na podatke o nezaposlenosti u SAD-u i Evropi.

Paket ekonomskih stimulacija nemačke vlade od 130 milijardi evra imaće „neke efekte“, rekao je Degenhart, ali je kritikovao isključenje benzina iz podsticajne šeme za kupovinu automobila.

„Naša industrija je pretrpela svojevrsni srčani zastoj u Evropi. Takav srčani napad ne može se lečiti velikim dozama vitamina C, a potreban je defibrilator. Ukoliko ne postoje jasni pokazatelji jasnog oporavka u Evropi tokom leta, bojimo se talasa bankrota uprkos svim podsticajima“, rekao je Degenhart.

Industrija pokušava da smanji troškove i minimizira otpuštanja na „inteligentan“ način, ali spori oporavak će verovatno dovesti do gubitka mnogih radnih mesta u Evropi i širom sveta, uključujući i Continental, potvrdio je Degenhart.