fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Bugatti testirao Chirona sve do 440 km/h

Nakon dugotrajnih najava u Bugattiju su odlučili da konačno nateraju Chirona do 440 km/h.

blank
Foto: Bugatti

U pitanju je Chiron Super Sport, koji mnogi doživljavaju kao luksuznu verziju Chirona Super Sport 300+ s kojim je 2019. godine Bugattijev test vozač dostigao rekordnu brzinu od 490.48 km/h. U Bugattiju su ovom testu posvetili posebnu pažnju, pa je auto pre odlaska na Volkswagenovu stazu Ehra-Lessien opremljen sa stotinjak senzora kako bi se na ključnim mestima merili važni podaci poput temperature i pritiska, piše Index.hr.

Očekivano, i ovde je W16 motor sa standardnih 1.600KS i 1.600 Nm, ali uz modifikovane odnose u menjaču. Dovoljno je reći tek da se u sedmi stepen prenosa ubacuje nakon što kazaljka pokaže 400 km/h.

„Nakon uspešnih drumskih testiranja do 380 km/h, sada dodatno podešavamo upravljivost vozila na 440 km/h kako bi ovaj auto pružio beskompromisnu bezbednost, čak i pri ovoj nestvarnoj maksimalnoj brzini, te pružio vozaču dobar i iznad svega bezbedan osećaj pri ekstremno visokim brzinama“, izjavio je Jachin Schwalbe, šef odeljenja razvoja šasije u nedavnom saopštenju.

Bugatti će tržištu ponuditi 30 primeraka verzije 300 i 60 primeraka Chirona Super Sport. Potonji startuje cenom od 3.2 miliona evra.

Izvor: Index.hr