fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Bugatti restaurirao prvi Veyron Grand Sport (FOTO)

Bugatti je u potpunosti restaurirao prvi prototip Veyrona Grand Sport, kabrioletsku verziju automobila koji je nekada bio najbrži na svetu.

Prototip je proizveden 2008. godine te je predstavljen na izložbi Pebble Beach. Lakiran je u srebrnu boju, dok je unutrašnjost presvučena kožom u boji konjaka. Bugatti je interno nazvao ovaj prototip Veyron Grand Sport 2.1, a korišćen je za izložbe širom sveta. Bugatti je kasnije proizveo samo 150 primeraka modela.

Nakon što je otkupljen, automobil je transportovan u Molsheim gde je podvrgnut tretmanu u sklopu programa Le Maison Pur Sang. To je zapravo vrsta zvaničnog Bugattijevog procesa sertifikovanja da bi se proverila autentičnost.

Automobil je rastavljen da bi se proverila originalnost pomoću VIN broja, ali i ID broja koji se nalazi na „ključnim komponentama“. Tim iz Molsheima je uklonio sve panele karoserije te ih je ponovo lakirao u originalnu boju.

Unutrašnjost je takođe u potpunosti osvežena novom kožom, kao i aluminijumskim delovima. Bugatti je čak postavio i novu centralnu konzolu da bi bolje odgovarala specifikacijama iz 2008. godine.

Bugatti Veyron Grand Sport pokreće 8,0 litarski quad-turbo W16 motor koji razvija 987KS, a automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi i dostiže brzinu veću do 400 km/h.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com