fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Budite oprezni sa ovih PET japanskih polovnjaka

Toyota, Mazda, Nissan, Suzuki ili Mitsubishi. Svaka od japanskih marki imala je problema. Srećom, malo smo istraživali i zaključili da određene verzije ipak moramo izbegavati. Danas smo odabrali pet popularnih i generalno vrlo hvaljenih modela.

1. Toyota Avensis II 2.2 D-4D

blank
Foto: automobili.ba

Druga generacija Toyote Avensis proizvodila se u britanskim fabrikama ove marke, što srećom nije uticalo na kvalitet konačnog proizvoda. Ova verzija se nudila kao limuzina i karavan od 2003. do 2009.godine. U poređenju sa drugim japanskim modelima D-segmenta, karoserija je bila dobro zaštićena od korozije. Takođe se ispostavlja da je enterijer dovoljno izdržljiv i prostran. Na tržištu možete lako pronaći primerke sa automatskim klima uređajem, putnim računarom, serijskim, prilično efikasnim ozvučenjem i sistemima za podršku vozaču.

Avensis sa atmosferskim benzinskim motorom garantuje rad bez problema, međutim to se ne može reći za 2.0 i 2.2 D-4D dizelske verzije sa 116-126 i 150-177 KS. Ekonomični su i dinamični. Nažalost, ispada da je dodatna oprema izuzetno osetljiva i skupa za servis.

2. Mazda 6 takođe ima rizičnu verziju- Mazda 6 I 2.0 MZR-CD

blank
Foto: automobili.ba

Prva generacija Mazde 6 kod nas je visoko cenjena. Vozilo srednje veličine, proizvodilo se od 2002. do 2008. godine kao limuzina, liftback i karavan. Korozija je tipičan problem “šestice”. Rđa napada sve primerke, bez obzira na prošlost. Nedostatak je nizak kvalitet premaza boje i antikorozivna zaštita. Unutrašnjost odgovara proseku klase, nudeći odgovarajući nivo opreme.

Mehaničari posebno preporučuju benzinske verzije Mazde 6. U njihovom slučaju nećemo naići na veće probleme. Međutim, treba izbegavati dizel verzije 2.0 MZR-CD sa 121-143 KS. Koriste direktno ubrizgavanje goriva i turbopunjač sa promenjivom geometrijom lopatica. Lista bolesti otvara problematični sistem ubrizgavanja, nestabilni dvodelni (plivajući) zamajac i česti slučajevi kvarova.

3. Suzuki Grand Vitara II 1.9 DDiS

blank
Foto: automobili.ba

Jedan od najzanimljivijih predloga među kompaktnim SUV-ovima je druga generacija Suzuki Grad Vitare. Japanski automobil proizvodio se od 2005. do 2014. Proizvođač je ponudio kratku i dugu verziju. Savršenu kao porodično vozilo. Spoljni izgled dobro podnosi test vremena, kao i enterijer koji je prilagođen za četiri osobe. Lista opcija uključuje klima uređaj, krovni otvor, radio, ABS i kožne presvlake.

Iako se Grand Vitara na asfaltiranim putevima izdvaja od svojih konkurenata u klasi, dobro razvijeni pogon 4×4 pokazuje svoje lice i izvan njih. Nažalost, u nekim primerima je ponuđen 1.9 DDiS dizel sa 129 KS. Ovo je propala Renault konstrukcija. Turbopunjač i sistem ubrizgavanja brzo se kvare. Ako već tražite ovakvo polovno vozilo bolje vam je da pretražujete benzince.

4. Mitsubishi Outlander II 2.0 D-ID

blank
Foto: automobili.ba

Druga generacija vodećeg SUV-a Mitsubishi Outlander proizvedena je u japanskim i nizozemskim fabrikama ove marke u periodu od 2006. do 2012. godine. Karoserija je zaštićena od korozije, dok je unutrašnjost primer trajnosti u klasi. Naravno, korišćeni materijali su tvrdi i skloni ogrebotinama. Prostora je dovoljno za četiri odrasle osobe sa dovoljno prtljage. U unutrašnjosti ćete pronaći kompletnu opremu koja je danas obavezna: automatska klima, full elektrika, putni računar i osnovni sigurnosni sistemi.

U početku je japanski proizvođač kupovao dizel motore od Volkswagena. Ispod haube Outlandera II bio je zloglasni, nerazvijeni 2.0 TDI  motor sa 140 KS. Zapravo, sve dok je u funkciji, uverava efikasnošču i razumnom potrošnjom. Nažalost, njegov glavni problem su brojne tehnološke greške koje snažno utiču na njegovu trajnost. Pogonski lanac se isteže, pa čak i puca. Takođe dolazi do sagorevanja klipova, pa čak i pucanja glava.

5. Nissan Navara D40 2,5 dCi

blank
Foto: automobili.ba

Naizgled, radni konj japanskog proizvođača lako može zameniti dobro opremljeni terenac ili terenski automobil. Veliku popularnost modela garantuje laka dostupnost delova. Enterijer nudi ugodne uslove za četiri odrasle osobe. Odgovarajući razvoj prtljažnog prostora dodatno povećava funkcionalnost modela. Lista opcija uključuje klima uređaj, kožne presvlake, senzore za navigaciju i kameru za vožnju u nazad.

Najpopularniji motor je ekonomični 2,5 dCi dizel sa 171 KS. Motor se bori sa čestim slučajevima pregrevanja, preuranjenih kvarova turbopunjača i rastezanja pogonskog lanca. Prema stručnjacima, kriv je interval izmene motornog ulja koji je proizvođač preporučio na 30 hiljada kilometara. Treba ga skratiti na 10-12 hiljada.

Izvor: automobili.ba