fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Boschov sistem za motocikle automatski obaveštava hitnu pomoć u slučaju nezgode

Kompanija Bosch razvila je novi sistem pod nazivom Help Connect, koji automatski poziva pomoć ukoliko detektuje da je došlo do nezgode.

blank
Foto: bosch-presse.de

Help Connect sistem namijenjen je motociklima, a Bosch ga je razvio kako bi motocilisti što pre dobili pomoć. Brzina reakcije je izuzetno važna, jer što pre pomoć stigne, veće su šanse da moticklist preživi. Podaci pokazuju da je broj smrtno stradalih motociklista 20 puta veći u odnosu na vozače automobila.

Sistem Help Connect se oslanja na senzoru koji je deo Bosch MSC kontrole stabilnosti motocikla, a koji meri ubrzanje i ugaonu brzinu stotinu puta u sekundi. Sistem na taj način prikuplja informacije o poziciji motocikla i njegovom nagibu.

v

Takođe, sistem se oslanja i na algoritam sudara integrisan u senzor zahvaljujući kojem otkriva da li je došlo do sudara ili do pada. U slučaju nezgode šalje se informacija o vozaču i lokaciji u Boschov servisni centar, a kod težih nezgoda koristi se mobilni telefon za određivanje lokacije vozača, pa se upućuje hitna pomoć.

Help Connect će prvobitno biti dostupan u Nemačkoj, a kasnije i šire, javlja Engadget, a prenosi Klix.ba.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *