fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Bischofberger kamper na bazi Volkswagen Caddy-a iz Sarajeva (FOTO)

Foto: Catawiki

VW Caddy je najpoznatiji proizvod automobilske industrije Bosne i Hercegovine jer je u periodu od 1982. do 1992. godine pravljen isključivo u Sarajevu za evropska tržišta.

Radiosarajevo.ba podeseća da je u TAS-u napravljeno 94 659 primeraka Caddy-a koji su završili u zapadnoevropskim salonima Volkswagena, a kupci su mogli da biraju između pickup kamiončića i furgona s nadograđenim teretnim delom od stakloplastike.

Pickup verzija TAS-ovog Caddy-a je poslužila i za brojne nadogradnje, tako i za nastanak jednog od najkompaktnijih kampera 80-ih godina prošlog veka.

Glavni lik priče je Nemac Helmut Bischofberger koji se bavio pretvaranjem putničkih automobila u kampere. Do pojave Caddy-a trebalo mu je dosta posla da zadnji deo VW Golfa „jedinice“ i Audija 100 (C2/C3) pripremi za nadogradnju prostora za kampiranje. Dolazak „teretno-dostavnog Golfa“ iz Sarajeva, predstavljenog u novembru 1982. godine, uveliko mu je olakšao posao. Ostalo je samo da Bischofberger na Caddy pickup „prilepi“ svoju kućicu za boravak dve osobe.

Bischofberger kamper je imao tzv. skočni krov čijim se otvaranjem obezbeđivalo kretanje bez saginjanja u unutrašnjosti, bio je ugrađen i plinski šporet, frižider, čak i kompaktni toalet.

Zanimljivo da su originalna zadnja svetla Caddy-a morala da budu zamenjana onima Golfa „jedinice“ (nakon redizajna 1980.). VW Caddy Bischofberger Camper u Nemačkoj je koštao oko 37 hiljada maraka, što je ’80-ih godina bila jedna od jeftinijih ponuda na tržištu vozila za boravak.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *