fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Bajden se na samit o klimi dovezao u ‘Zveri‘ koja troši i zagađuje kao 10 Golfova TDI (VIDEO)

Blindirani Cadillac, poznat kao Zver (The Beast) od 8 tona, a na svakih 500 m potroši litar dizela, stigao je u pratnji 27 auta.

blank
Foto: Profimedia

„Dosta! Dosta je ubijanja ugljenikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao toaleta. Dosta je paljenja, bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo vlastite grobove“ – dramatično je poručio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju konferencije UN-a o klimatskim promenama u Glazgovu.

Njegove reči su izazvale lavinu pozitivnih reakcija okupljenih, uključujući i američkog predsednika Džoa Bajdena koji se nadovezao rečima: – Mi smo odgovorni za sve dosadašnje probleme i rešićemo ih, dugujemo to drugim nacijama, ali pre svega svojoj deci i unucima – poentirao je Bajden.

Međutim, već prvog dana, za vreme trajanja konferencije, silni planovi i obećanja o smanjenju emisije štetnih gasova su pali u vodu. Dok je Bajden okupljene hranio pričama o klimatskim promenama, na benzinskoj stanici u Edinburgu je uočen njegov Cadillac koji se potrošnjom goriva i emisijom štetnih gasova ruga svakoj izgovorenoj reči američkog predsednika, piše Jutarnji.hr.

Blindirani Cadillac, poznatiji kao Zver (The Beast) težak je osam tona, pokreće ga 6,6 litarski turbodizelski motor sa šest cilindara koji na svakih 500 metara potroši litar goriva. Emisija CO2 je u proseku deset puta veća od standardnog automobila. Međutim, nije Zver najveći problem. Nije to niti druga, identična Zver, koja uvek putuje s predsednikom i služi kao mamac. Najveći problem je ‘prateći cirkus‘ od stotinjak vozila koji u stopu prate predsednika. Uz njih, tu su i avion Air Force One te helikopter Marine One.

Prošle nedelje je karavan američkog predsednika stigao u Vatikan kod Pape Franje. Već tada, kolona od 85 vozila je izazvala žestoke reakcije.

Zver s kojom je Bajden stigao u Škotsku košta dva miliona američkih dolara. Uz rezervoare kiseonika, bocu predsednikove krvne grupe, Zver je imuna na sve napade, od metaka i hemijskih napada do bombi. Prozori su debeli 7,6 centimetara, a karoserija koju je proizveo General Motors je napravljena od čelika, aluminijuma i titanijuma. Rezervoar goriva je takođe blindiran i pun specijalne pene koja sprečava eksploziju čak i u slučaju direktnog pogotka.

Izvor: Jutarnji.hr