fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Baidu predstavio robotski automobil i drugu generaciju AI čipa

Kineska kompanija Baidu je predstavila drugu generaciju svoj AI čipa (veštačka inteligencija), kao i niz svojih tehnoloških noviteta među kojima je i robotski automobil.

blank
Foto: Baidu

Tokom godišnje Baidu World konferencije je predstavljen novi Kunlun2 AI čip. Baidu tvrdi da je dizajniran da pomogne uređajima u obradi ogromne količine podataka te da poveća kompjutersku moć, a koristiće se u različitim oblastima uključujući autonomna vozila. Čip je već u masovnoj proizvodnji te dolazi nakon prve generacije Kunlun čipa koja se pojavila 2018. godine.

Pored čipa i drugih noviteta, predstavljen je i robotski automobil, prototip na četiri točka koji ima vrata u gullwing stilu, ali ne i tradicionalne kontrole poput upravljača i papučica. Razlog je to što je potpuno autonoman, a poseduje i tehnologiju za prepoznavanje glasa i lica. Takođe, može da analizira unutrašnje i spoljašnje okruženje i daje predloge kako bi udovoljio putnicima.

Da li će ovaj robotski automobil doći do faze masovne proizvodnje, za sada nije poznato. Baidu već testira robotsku taksi uslugu u kineskim gradovima među kojima su Guangzhou i Peking. Ova usluga će biti dostupna javnosti u odabranim gradovima za dve godine.

„Verujemo da su robotski automobili budućnost. Oni će biti samovozeći, delovaće kao inteligentni asistenti i odani saputnici, a takođe će imati mogućnost učenja“, izjavio je suosnivač kompanije Baidu Robin Li.

Izvor: Klix.ba