fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Bacali ručne bombe pod BMW da provere pogon na vodonik

S razvojem novih pogonskih sklopova automobila javlja se potreba i za testiranjem otpornosti novih komponenti, ali u BMW-u su otišli toliko daleko da su novi pogonski sklop na vodonik za svoj SUV X5 testirali pravim ručnim bombama.

blank
Foto: Instagram/thedrive

BMW je nedavno napravio prototip rezervoara za vodonik za svoj X5 SUV, a da bi bili sigurni da su adekvatno zaštićeni, testirali su ih tako što su ispod njih detonirali ručne bombe.

Kako piše zimo.dnevnik.hr, odeljenje za blindirana vozila u BMW-u inače ne komunicira često sa medijima zbog naravi posla. Sad su shvatili da imaju dobru priču, a svemu je prisustvala i novinarka The Drivea.

Pogonski sklop ove X5-ice sastoji se od velike 125 kW baterije i dva rezervoara vodonika, jedan postavljen po dužini, a jedan po širini.

Oba rezervoara nose ukupno šest kilograma vodonika (H2). U zadnjem delu se nalazi električni motor koji vuče energiju iz tih rezervoara, a i iz baterije kako bi snaga vozila bila u razumnim granicama.

Rezervoari vodonika razdvojeni su ne zbog ograničenog prostora, već zbog komplikovane ambalaže.

Naime, vodonik je vrlo zapaljiv, a upravo ta njegova reaktivnost ga čini pogodnim za gorivo. Ali, zbog toga ne bi bilo poželjno da do rezervoara sa vodonikom u vozilu dođu meci i šrapneli. Naravno, to ne predstavlja nešto s čim se prosečan vozač susreće u svojoj svakodnevici.

BMW je zamolio nemačku vojsku za dozvolu za testiranja zaštite vodonikovog rezervoara na poligonu u Alpima.

Rezervoar je bio zaštićen oplatom od titanijuma odozdo, a iz BMW-a su postavili i detonirali ručne granate ispod te oplate. Rezervoar je u trenutku testiranja bio prazan, ali testiranje je pokazalo da nije pretrpeo nikakvu štetu kao i da je oplata zaustavila sve šrapnele i apsorbovala udarni talas. Štaviše, čak nije bila oštećena ni toliko da bi  odmah morala da se zameni.

Izvor: Nova.rs