fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Automobilski rekordi za koje verovatno niste znali

Reč je o „rekorderima“ koji se od ostalih izdvajaju po svojim osobinama, koje predstavljaju motivaciju drugim proizvođačima da stvaraju nove, bolje i snažnije četvorotočkaše. U tekstu ispod pročitajte koji su to rekordi i koji automobili ih drže.

blank
Foto: CarThtottle

Najmanja ograničena serija – Pagani nikako nije mogao da se pomiri sa krajem proizvodnje legendarne Zonde pa je predstavio niz posebnih verzija među kojima je bila i Cinque, proizvedena u samo pet primeraka.

Najbrže ubrzanje do 100 km/h – Ariel Atom, britanski ultralaki dvosed sa trolitarskim V8 motorom, 500 KS i svega 550 kg težine, iz mesta do „stotke“ ubrzava za 2.5 sekunde!

Najsnažniji serijski dizelaš – U želji da arapskim šeicima ponudi nešto novo i proslavi uspeh na Le Manu, Audi je pre nekoliko godina predstavio V12 TDI verziju luksuznog SUV-a Q7 sa 6-litarskim motorom, sa 500 KS i 1000 Nm obrtnog momenta.

Najteži automobil – Osim što je postao čelnik najmoćnije države na svetu, Barack Obama je 2009. dobio poseban Cadillac opremljen za preživljavanje najžešćih napada, dva puta veće težine od Rolls-Roycea. Ovaj putnički „tenk“ težak je 4536 kg.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *