fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Automobili za početnike – najlakši automobili za vožnju

Dobijanje vozačke dozvole svakako je jedan od značajnijih trenutaka u životima mladih ljudi, posebno ako se uzme u obzir koliko naporno i dugo sada traju obuke u auto školama, kao i koliko zahtevno može biti samo polaganje vožnje. Međutim, koliko god bila dobra i temeljna obuka mladih vozača u auto školi, pravi ispit za vozače početnike je samostalna vožnja gradom, u sopstvenom automobilu, bez instruktora.

blank
Foto: garaza.rs

To u početku ume da bude malo nezgodno, čak i pomalo stresno, dok se vozač ne navikne i dok mu manevrisanje automobilom u gradskom saobraćaju ne pređe u rutinu. Zato je prava stvar da svaki vozač početnik ima pouzdan i lako upravljiv automobil, dok stiče neophodno iskustvo u vožnji, piše garaza.rs.

I ne, to ne mora da bude neki skup, novi automobil koji je tek izašao sa proizvodne trake i koji je opremljen najsavremenijim uređajima za kontrolu i upravljanje. Na tržištu se već mogu pronaći sigurni i kvalitetni automobili koji su sasvim adekvatni za neiskusne vozače. Čak i među polovnjacima mogu se pronaći dobro očuvani modeli koji zadovoljavaju sve neophodne kriterijume.

Mi ćemo vam u nastavku ovog teksta predstaviti neke od njih, koje možete nabaviti vrlo povoljno, čak i za novac koji dobijete za neki polovni, otkupljen automobil.

1. Fiat-ovi modeli pružaju komfor i sigurnost

Italijanski proizvođač automobila Fiat već duže od jednog veka uspešno proizvodi široki spektar modela koji su među najtraženijima u Evropi. Najpopularniji modeli na našem tržištu, koji su proizašli iz ove fabrke, su svakako Punto, Bravo i Stilo.

Ovi Fiat modeli imaju mnogo prednosti, u odnosu na druge automobile slične klase, posebno kada je u pitanju kupovina prvog automobila. Pre svega se to odnosi na cenu, lakoću održavanja, kao i na dostupnost zamenskih i polovnih delova.

Osim toga Fiat-ovi automobili su izuzetno sigurni i pouzdani u vožnji, pogodni su za gradsku vožnju, a imaju i dovoljno komfora za vozača i putnike. Polovnjake ovog proizvođača možete nabaviti na našem tržištu i za manje od 2.000 evra.

2. Renault Clio – preko potrebna pouzdanost

Renault Clio je poprilično pouzdan mali, gradski automobil, a ni održavanje i popravke nisu previše skupi, pa se posebno preporučuje novopečenim vozačima. Savet je da birate Renault Clio modele proizvedene posle 2001. godine, s obzirom da su modeli “iz ovog veka” značajno unapređeni, u odnosu na svoje prethodnike.

Osim sigurnosti koju nudi u vožnji, ovaj automobil može da se pohvali i savršeno dizajniranom spoljašnjosti, dok je enterijer takođe izuzetno dobro opremljen i nadasve udoban.

3. Seat Ibiza – španski kvalitet vrhunskog dizajna

Seat Ibiza je, pre svega, automobil sjajnog izgleda i privlačnih detalja koji privlače pažnju vozačima. Osim toga, zabavan je, ali i siguran za vožnju, ima jake motore i odlično upravljanje. S obzirom na to da je ovaj auto osvojio brojne nagrade u supermini klasi, verujemo da je dovoljna preporuka da baš on bude izbor vozaču početniku.

Seat Ibiza nosi sa sobom svu reputaciju španske kompanije koja neguje eleganciju i pristupačnost automobila, a osim toga svojim kvalitetom ovaj automobil svakako zaslužuje da se nađe na ovoj listi.

4. Citroen-ovi modeli vrhunskog kvaliteta

Za francuske automobile važi generalno pravilo da su dugotrajni, pouzdani, izrađeni sa stilom i da vozači uglavnom nemaju krupne zamerke. Baš to nude i Citroen automobili, što je potrebno svim novajlijama na drumu kako bi što brže i lakše savladali “zamke” u saobraćaju i stekli preko potrebno iskustvo.

Bilo koji automobil iz tzv. C klase ovog proizvođača biće pravi izbor – bilo da je u pitanju Citroen C1, Citroen C3, Citroen C4 ili Citroen C5. U zavisnosti od potrebnog komoditeta i preferancija možete izabrati neki od ovoh modela, a svaki od njih garantuje dobru bezbednost, laku upravljivost i lako održavanje koje ne iziskuje česte i skupe posete serviserima.

5. Dacia Sandero – automobil koji neće razočarati

Dacia Sandero je izuzetno popularan automobil rumunskog proizvođača koji je izrađen sa dosta stila i ukusa, pa je jedan od omiljenih u poslednje vreme. Ono što posebno karakteriše ovaj automobil i svrstava ga na našu listu idealih za početnike jeste jednostavno upravljanje, stabilnost u vožnji, kao i dobra bezbednost.

Pored toga, Sandero je poznat i kao automobil sa izuzetno modernim eksterijerom i komfornim enterijerom. Posebna pogodnost je laka dostupnost rezervnih delova, kao i ne tako skupo održavanje.

Ukoliko uspešno savladate osnovne tehnike vožnje i ostvarite potrebnu rutinu u vožnji, izborom dobrog automobila bićete mnogo sigurniji na putu. Imajte u vidu da se iskustvo ne stiče preko noći i da je najkritičniji period za novopečene vozače do godinu dana po dobijanju dozvole.

Važno je da u vožnji uvek budete koncentrisani, ali i spremni na greške drugih vozača, kao i na agresivno i bahato ponašanje velikog broja učesnika u saobraćaju što utiče na smanjenje bezbednosti na putu. Vi nikako nemojte da budete jedan od njih!

Izvor: garaza.rs