fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Automobili sa naprednim bezbednosnim sistemima još uvek ugrožavaju pešake (VIDEO)

Proizvođači automobila već godinama svoja vozila unapređuju tehnologijama koje bi novim senzorima i softverima trebalo bolje da štite kako pešake, tako i vozače. Nova istraživanja ipak ukazuju da napredak nije veliki, i da novi alati ne čine mnogo za bezbednije kretanje u saobraćaju.

blank
Foto: PrintScreen Vimeo/AAA Public Affairs

Američka automobilska asocijacija (AAA) sprovela je niz testova na automobilima sa sistemom za automatsko kočenje i detekciju pešaka, a uz pomoć lutaka koje su zamenile pešake. Ono što su nakon toga zaključili ne zvuči obećavajuće, budući da su lutke stradale u 60% slučajeva. Testovi su obavljani tokom dana, a automobili su se kretali brzinom od oko 32 kilometra na sat, te su se očekivale bolje reakcije.

Kada su „odrasle“ lutke zamenjene onima koje su iste veličine kao deca rezultati su postali još gori, te su mini-lutke stradale u čak 89% slučajeva. Tokom testiranja su korišćena četiri modela: Chevy Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 i Toyota Camry, a vozila su opremljena i dodatnim senzorima i kamerama kako bi se prikupilo što više podataka.

Video: theverge.com

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *