fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Automobili koji na 100 kilometara troše najviše goriva na svetu

Od količine goriva koju potroše na 100 kilometara mnogima će se zavrteti u glavi.

blank
Foto: Printscreen Youtube/Jay Leno’s Garage

Kola nam olakšavaju život. Luksuzni automobili su stvar prestiža, džipovi su stvar praktičnosti a sportski automobili oslikavaju našu avanturističku stranu, piše Telegraf.

U slučaju da vas potrošnja goriva brine više od statusa, luksuza i brzine, onda bi najbolje bilo da se prvo dobro pripremite za ono što sledi.

Izdvojili smo automobila koji su ubedljivi prvaci po potrošnji goriva.

Automobili sa pogonom na sva 4 točka su savršeni za sve vidove puta, ali ne tako za novčanik.

Primera radi, Hummer H2 ima 6.0-litartski V8 motor koji troši 28 litara benzina na 100 kilometara.

Drugim rečima, pun rezervoar ostaje prazan posle pređenih 400 kilometara.

Ali ako ne pritiskate papučicu gasa previše agresivno, možete da izvučete 17 litara na 100 kilometara, što i nije previše u poređenju sa ostalim automobilima na ovoj listi.

Lincoln Navigator i Ford Expedition EL imaju 5.4-litarske V8 motore sa prosčenom potrošnjom od 22 litra na 100 kilometara. Što je prilično efikasno, po američkim standardima.

Toyota Land Cruiser sa 5.7-litarskim motorom u proseku troši više od 20 litara goriva na 100 kilometara. Jedina dobra stvar ovde jeste činjenica da su japanski motori fleksibilniji po pitanju goriva koje koristite.

Mercedes G klasa vrlo lako može da premaši 22 litra na 100 kilometara u V8 i V12 verzijama – doduše, ovo se odnosi na modele sa AMG značkom.

Range Rover, simbol stila i klase u svetu džipova je nešto štedljiviji. Ovja model troši 12.8 litara na pređenih 100 kilometara, ali koristi isključivo gorivo sa 95 oktana.

Jeep Grand Cherokee SRT8 ima nešto višu potrošnju od 14 litara u kombinovanom ciklusu, dok gradska vožnja ovu cifru može da podigne na 20 litara.

Pod ovim uslovima, rezervoar od 93.5 litara praktično ima dovoljno goriva samo za doručak.

Mercedes-Benz G 65 AMG je razvijen za potrebe vojske, i zbog toga ima 12 cilindara i 630 konjskih snaga – što je previše za auto sa 4 točka, ali premalo za težinu od 3.2 tone.

Navedena potrošnja goriva iznosi 17 litara na 100 kilometara.

Bentley Brooklands,Azure i Arnage RL modeli imaju isti 6.754-litarski V8 motor, a za sav taj luksuz potrebno je izdvojiti prililčno novca s obzirom na potrošnju od 27 litara na pređenih 100 kilometara.

Maybach 57 je možda i najžedniji na ovoj listi jer njegov 6-litarski V12 motor guta 1 litar na pređenih 5.7 kilometara na autoputu.

Bentley Meteor je zvanično priznat kao „najžedniji automobil“ na tržištu. Da bi prešao 100 kilometara potrebno mu je 117 litara benzina. A u međuvremenu će potrošiti još 57 litara motorskog ulja, 6 litara tečnosti za menjač i 64 litra tečnosti za hlađenje.

Pored limuzina i džipova, tu su i sportski automobili.

Ferrari 612 Scaglietti nikada nije označen kao ekonomičan. Ovja model troši 30 litara goriva na 100 kilometara zahvaljujućui 5.7-litarskom motoru koji generiše 533 konjske snage.

blank
Foto: topspeed.com

U gradskoj sredini on će trošiti još više – 1 litar goriva na 3.2 kilometra.

Lamborghini Murcielago konzumira 30 litara goriva na 100 kilometara i zbog toga je među najvećim potrošačima goriva među sportskim automobilima.

Prosečna potrošnja u gradskoj vožnji iznosi 1 litar na 2.8 kilometara.

Sudeći po zvaničnim brojkama, Bugatti Veyron troši „samo“ 35 litara na 100 kilometara. Međutim, 8-litarski W16 motor ispod haube u gradu troši 1 litar na 2.8 kilometara.

Izvor: Telegraf.rs