fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 marki koje su nestale sa evropskog tržišta u poslednjih 15 godina

Ovde je lista “mrtvih” brendova, odnosno onih koji su nestali iz Evrope u poslednjih 15 godina.

5. Cadillac

blank
Foto: media.gm.com

Nije ni čudo što Evropljani nisu hteli Cadillac. Cadillac se povezuje sa svime što je neevropsko. Prevelik, previše mekano vešanje, opšte gledano besmislen. Puno opreme, ali loše sastavljene, i motor koji troši puno goriva uz prosečne performanse. Da, svi su ti stereotipi bili istiniti negde do 1980. Međutim, i dalje je bilo nemoguće uveriti Evropljana da se prestiž može razlikovati od nemačkog, pa je Cadillac morao propasti na Evropskom tržištu već 2009. godine. Najveći promašaj je bio mali BLS model sa karakteristikama Fiata i Opela, dok je jedini model vredan kupovine sa današnjeg gledišta – Escalade.

4. Chevrolet

blank
Foto: automobili.ba

Do danas ne razumemo odluku o povlačenju Chevroleta iz Evrope. Ovaj brend je imao veliki potencijal, rastao je na gotovo svim tržištima, poslovao je jako dobro i imao je lepu ponudu. Chevroleti su bili bolji od Opela. Dobro su se prodavali, i odjednom preko noći kraj, gotovo, nema više, hvala, u potpisu General Motors.

3. Tata

blank
Foto: automobili.ba

Nekoliko neuspešnih pokušaja osvajanja evropskog tržišta bilo kakvim sklopljenim automobilima nije moglo biti uspešno. Svi ti Safariji, Xenoni (ovo je samo pickup) ili Vista bili su jednostavno loši, na nivou tadašnjih kineskih automobila. Svi su bili užasni. Tata se 2011. povukao sa evropskog tržišta. Ne preporučujemo nijedan model ove marke, osim ako ste neko ko želi neobičan auto. Ove marke su već nestale.

2. Daihatsu

blank
Foto: automobili.ba

Toyotina kupovina Daihatsua onemogućila je širenje na evropsko tržište. Nije imalo smisla kada se fokusirate na segment malih automobila. Daihatsu je imao veliku bazu obožavatelja u Nemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji, ali to nije bilo dovoljno. Iako mehanički dorađeni, mali Daihatsu su bili truli i prilično opasni. Osim toga, nije bilo modernih modela, a poslednji pokušaj bila je čudno dizajnirana Daihatsu Materia, ružnog enterijera i mikro-prtljažnika.

1. Chrysler

blank

Iz Evrope je otišao 2010. godine, a uskoro će verovatno nestati i iz SAD. Marka bez budućnosti, ali sa velikom prošlošću, prepuna drumskih krstarica, zelenih plišanih presvlaka i V8 motora. Kasnije poznat po monovolumenima. U Evropi je marka prodavala osrednje automobile poput Chryslera PT Cruisera ili Sebringa, poslednje generacije Voyagera i prilično cool poput 300C. A 300C, u eventualno dizel verziji bi bio naš izbor da moram kupiti moderni Chrysler.

Izvor: automobili.ba