fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Audi ima specijalni tim za mirise, evo šta radi (VIDEO)

Miris je izuzetan faktor koji utiče na privlačnost, a u autoindustriji to itekako znaju, piše Index.hr.

blank
Foto: Audi

Miris novog automobila je nezamenjiv i gotovo svima privlačan pa ne čudi što svi proizvođači paze na mirise svojih proizvoda. I dok Ford razmišlja o tome kako bi suzbio miris novog automobila, u Audiju imaju specijalni tim koji se bavi svime što miriše u automobilu.

Specijalni Nose Team je aktivan od 1985. godine, a njegovi članovi imaju vrhunski razvijen osećaj njuha. Šalu na stranu, to su naučnici koji će osigurati da svaki deo u autu miriše onako kako treba, i to bez obzira na spoljašnje uticaje.

Zbog njih ni jedan novi Audi ne smrdi, bilo da ga ostavite na suncu ili samo upalite grejanje zimi. Pritom su Audijevi stručnjaci svesni da je nemoguće proizvesti auto bez mirisa. Zato se trude da u proizvodnji koriste materijale i hemikalije koji će biti neutralni na generisanje mirisa koliko to mogu da bude.

Ako mislite da je sve ovo besmisleno, setite se različitog mirisa kožnih presvlaka u automobilu ili gumenih tepiha. Ako u Audijevom timu nanjuše miris ribljeg ulja ili luka, a što je moguće, ti delovi automobila se vraćaju nazad na početak projekta.

Na čelu Audijevih hemičara je poslednjih dvadesetak godina Heiko Lüßmann-Geiger. Kaže da je doživljaj i komfor auta poput piramide, a njen temelj čini upravo miris. Miris je jedan od presudnih faktora zbog kojeg se kupac na kraju odluči za auto, ali nažalost i zbog kojeg odustane.

„Na vrhu hijerarhijske piramide je zadovoljstvo kupca, a na dnu miris kao njen temelj. Ako klijenta iritira miris auta, on neće moći da tačno doživi druge kvalitete automobila. Stres izazvan smradom će preovladati“, pojašnjava Lüßmann-Geiger.

Audijevi stručnjaci za rangiranje mirisa koriste lestvicu sa šest stepeni, od 1 za bezmirisno do 6 za nepodnošljivo. Primera radi, metal, staklo i keramika imaju najčešće ocenu 1. Svi ostali materijali moraju da budu ispod ocene 4 kako bi prošli test.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *