fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Ako vam se upali ova konrolna lampica, ne morate u servis

Ujutru upalite motor i na instrument tabli se pojavi plavo svetlo sa simbolom termometra? Dakle, trebali biste znati da je vaš auto… u redu. Ukoliko odlučite posetiti mehaničara kako biste bili sigurni, postaćete predmet šala.

blank
Foto: automobili.ba

Ne morate biti mehaničar da biste bili vozač. Ipak, vozač treba imati osnovno znanje o strukturi vozila. A ako ga nema, trebao bi moći potražiti osnovne podatke u servisnoj knjižici vozila. I to je slučaj sa ovim indikatorom – plavi simbol sa termometrom. Njegov izgled ne ukazuje na nikakvu grešku. Reći ćemo više, njegov jutarnji izgled znači da je automobil ispravan. I pored toga… pre nego što vozač dođe do garaže da to pokaže mehaničaru, indikator će se ugasiti.

Poseta radionici sa zahtevom za plavo svetlo sigurno će završiti … tajanstvenim osmehom mehaničara. Umesto u radionici, njegovo značenje bolje je tražiti u servisnoj knjižici.

Plava indikatorska lampica sa termometrom? Motor je samo hladan!

Plavo svetlo koje pokazuje termometar u vodi znači da je … motor hladan. Kada je na radnoj temperaturi, indikator će nestati. Sa druge strane, ako bi se motor pregrejao, goreće potpuno isto svetlo, ali crveno. Takva lampica se prvenstveno koristi u onim vozilima u kojima je proizvođač odlučio uštedeti – bilo da se radi o prostoru na satnoj ploči ili novcu.

Temperatura motora je zapravo temperatura rashladne tečnosti koja cirkuliše u rashladnom sistemu. U globalu, merenje se vrši u blizini termostata.

Pokazatelj temperature je bolji. Na njemu ćete videti promene

Indikatorska lampica sa plavim termometrom zapravo zamenjuje merač temperature motora. Indikatorska lampica zauzima manje prostora i svakako znači niže troškove proizvodnje. Nažalost, indikator ima određenu prednost u odnosu na njega. Indikator radi nula-jedan. To znači da označava da je motor nedovoljno zagrejan ili da se motor zaustavlja na ispravnoj temperaturi. Vozač teoretski može primetiti isto na pokazivaču – međutim, primetiće i promene temperature tokom vožnje.

Posmatranje promena temperature motora može biti veoma važno tokom vožnje. Omogućuje vam da primetite simptome kvara, na primer, termostata. Čest je slučaj da blokiranje mehanizma na tzv visoka cirkulacija uzrokuje da se motor tokom vožnje ne zagre do kraja.

Izvor: automobili.ba