fbpx

Zanimljivosti o automobilima

1.4 TDI motor – Istorija i kvarovi motora

1.4 TDI je trocilindrična jedinica nemačke kompanije koja se koristi u kompakt i manjim automobilima.

blank
Foto: automotosvijet.com

1.4 TDI PD je zasnovan na motoru 1.9 TDI PD, smanjen je za jednan cilindar. Debitovao je u malom Volkswagen Lupu. Uskoro je došao do drugih, nešto većih modela koje nudi Volkswagen Grupa. Može se naći i u Audi A2, Seat Ibiza, Škoda Fabia i Volkswagen Polo.

Kao i motor 1.9 TDI PD, 1.4 TDI PD ima gvozdenu blok, aluminijumsku glavu, zupčasti kaiš i pumpa-dizna sistem ubrizgavanja.

Vrlo ekonomična jedinica. Nema filter čestica čađi i zato je pogodan za grad, piše portal mlfree.com.

Diesel 1.4 TDI – recenzije vozača

Motor 1.4 TDI najbolje funkcioniše u malim i lakim automobilima – kao što su Volkswagen Lupo, Seat Arosa ili Audi A2. 75 ili 90 KS u kombinaciji sa velikim obrtnim momentom pruža im dinamiku i fleksibilnost prilagođenu automobilima sa malo sportske zabave – posebno u modelu A2 1.4 TDI od 90 KS, koji do 100 km / h ubrzava za 10,9 sekundi.

Na žalost u najmanjim automobili su takođe najvidljiviji najveći nedostaci motora u vidu velike buke i ograničene radne kulture. U većim modelima – kao što su Fabia 1.4 TDI, Roomster 1.4 TDI, Polo 1.4 TDI ili Rapid 1.4 TDI, buka je smanjena debljim slojem materijala koji apsorbuje zvuk. Naglasimo, međutim, da se i u ovim automobilima – posebno kada se pokreće hladan motor – čuje zvuk tri cilindra.

Ključ za dugotrajnost motora 1.4 TDI je redovan servis – uključujući upotrebu maziva odgovarajućeg kvaliteta (zamena otprilike svakih 15.000 km) i pravovremenu zamenu zupčastog kaiša (svakih 90.000 km ili svake 4 godine i posle 2004. svakih 120.000 km ili svake 4 godine).

Nedostatak motora je izrazita turbo rupa. Ne događa se mnogo sve do oko 1.700 obr/min, onda motor počne efikasno da vozi automobil. Kao rezultat toga, da biste uživali u prilično glatkoj vožnji, morate da zavrtite motor na više od 2500 obr/min i tek onda promenite brzinu kako broj obrtaj motora ne bi pao ispod kritičnog nivoa.

Ekonomija vožnje malo pati. 1.4 TDI PD sagoreva otprilike 0,5 l / 100 km manje od moćnijeg 1.9 TDI PD. Ovo je najveći argument protiv malog dizela. Treba naglasiti da motor 1.4 TDI PD nije veoma osetljiv na stil i uslove vožnje. Obično sagoreva otprilike 4,5 l / 100 km (ili manje od 5,5 l / 100 km ako se automobil vozi uglavnom u gradu), što za mnoge automobile znači skoro 1000 km dometa na jednom punjenju goriva. Pri brzoj vožnji ne troši više od 6 l / 100 km, a vožnja u eko stilu omogućava spuštanje potrošnje na oko 3.3-3.5 l / 100 km na ruti.

Kvarovi motora 1.4 TDI

1.4 TDI PD motor dotrajale dizne. Simptomi uključuju neravnomeran rad motora, a svetli lampica grejača tokom vožnje. Pre nego što odlučite za zamenu ili reparaciju neispravnih dizni, treba sprovesti detaljnu dijagnozu i isključiti neispravnost drugih delova sistema za ubrizgavanje.

Kvar turbine, kod vozila sa 90 KS remont je skuplji zbog turbine sa promenljivom geometrijom.

Ekstremni, iako prijavljeni slučaj, je pojava aksijalnog zazora na radilici, što je posledica habanja potisnih ležajeva. Prvi znakovi problema su buka sa donje strane motora. Neispravnosti bi se obično izbegavale ako bi se automobilom upravljao nežnije.

Pogonski lanac pumpe za ulje i vratila za uravnoteženje možda će biti potrebno promeniti na velikoj kilometraži.

blank
Foto: Screenshot mlfree.com

Novi 1.4 TDI CR motor (EA288)

Vredno je znati da iza oznake 1.4 TDI postoje već dve vrste motora. Prvo opisano izdanje izvedeno je iz starije 1.9 TDI jedinice. Od 2014. koncern VAG na svoje automobile predstavlja novu generaciju 1.4 TDI. Motor porodice EA288, koji je razvijen za upotrebu u automobilima izgrađenim na MKB platformi. EA288 generacija takođe uključuje nove dizel motore 1.6 TDI i 2.0 TDI. Parametri jedinice se nisu mnogo promenili (75-105 KS). Međutim, motor je optimizovan da smanji potrošnju i emisiju izduvnih gasova. Ima glavu sa četiri ventila po cilindru. Važna promena na bolje je i uvođenje napajanja Common Rail-a, što je značajno podiglo radnu kulturu, jer je moguće dati nekoliko uzastopnih ubrizgavanja goriva za smirenje procesa sagorevanja.

Izvor: mlfree.com